Biografie | Albrecht Rodenbach

Biografie

Jonge Albrecht Rodenbach

HET BEGIN

Albrecht Rodenbach wordt op 27 oktober 1856 in Roeselare geboren als eerste zoon van Julius Rodenbach en Silvia de la Houttre. Daarna volgen er nog negen kinderen. Albrechts vader is wijnhandelaar en zijn moeder, afkomstig van Doornik, staat in voor de opvoeding van de kinderen. De familie Rodenbach geniet veel aanzien in de stad. Zijn grootvader vervult de rol van districtscommissaris en zijn grootooms spelen een prominente rol in de Belgische Revolutie. Deze laatsten werken zich nadien op tot diplomaat en volksvertegenwoordiger. Zijn grootnonkel Alexander was de stichter van de brouwerij Rodenbach.

Er was ook veel schrijverstalent in de familie, o.a. zijn broer Ferdinand Rodenbach en neef Georges Rodenbach. Ook France Adine, dochter van Marguerite Rodenbach is een bekend Franstalig schrijfster.

Zijn nicht Isabelle Rodenbach was getrouwd met Baldewijn Steverlynck, één van de stichters van het Vlaams Economisch Verbond.

Zijn leven

Albrecht Rodenbach schreef poëzie, proza en toneelwerken die lange tijd de inspirerende symbolen van de Vlaamse Beweging zijn gebleven. Hij stichtte tal van studentenbonden en toneelmaatschappijen. Als aanstoker van de Groote Stooringe heeft hij een grote impact gehad op de emancipatie van de schoolgaande jeugd. Als studentenleider heeft hij de definitieve fundamenten gelegd voor de verdere uitbouw van de Vlaamse studentenbeweging.

Bekende werken zijn het Kerelskind, Gudrun, Klokke Roeland, Fantasia, Ter Waarheid en uiteraard het Lied der Vlaamsche zonen beter gekend als De Blauwvoet.

Het einde

Tijdens een boottochtje met enkele meisjes en zijn broer Ferdinand valt hij in het water. Hoestend keert hij terug naar Leuven om zijn studentenleven verder te zetten. De hele winter lang kon de koorts echter niet bedwongen worden. Het was een bijzonder harde tijd voor Berten. Albrecht Rodenbach overlijdt op 23 juni 1880 rond 23.00 uur aan de dodelijke infectieziekte tuberculose. Hij is bijna 24 jaar oud.

Een indrukwekkende delegatie studenten dragen zijn kist tijdens de begrafenisstoet. Na zijn dood groeit Albrecht dan ook uit tot het symbool bij uitstek van de Vlaamse studentenbeweging.

Biografie van Albrecht Rodenbach

Op deze dia reeks vind je o.a. foto's van Alexander Rodenbach, Georges Rodenbach, Albrecht Rodenbach, Baldewijn Steverlynck, het geboortehuis en grafmonument van Albrecht Rodenbach.