Sterk verbonden | Albrecht Rodenbach

Sterk verbonden

In het land van Utopeia groent en blauwt eene eeuwige mei.

Roeselare

Albrecht is geboren in Roeselare in een huis op de hoek van de Noordstraat en de Brouwerijstraat (nu Albrecht Rodenbachstraat). Hij start zijn schooltijd aan de lagere stadsschool van Roeselare. Hij vervolgt zijn opleiding aan het Sint-Michielsinstituut en aan de Latijns-Griekse humaniora van het Klein Seminarie van Roeselare.

Klein Seminarie

De levensbeschouwelijke polarisering domineert op dat moment de Belgische samenleving. Katholieke alsook Vlaamsgezinde gevoelens worden door enkele leraren bij de leerlingen van het Klein Seminarie gestimuleerd. Door toedoen van persoonlijkheden als Hugo Verriest en Gustaaf-Hendrik Flamen wordt ook bij Albrecht de interesse voor het Vlaamse gedachtegoed gewekt.

Oude foto van het standbeeld van Albrecht Rodenbach

Straatbeeld

Sinds 1909 staat er op het de Coninckplein te Roeselare een standbeeld van Rodenbach, ontworpen door Jules Lagae. Albrecht doet daadkrachtig een stap voorwaarts en kijkt vol begeestering naar de blauwvoet op zijn rechterhand. Hij heeft alle hoop dat de blauwvoet eens gelost, tegen de storm in zal vliegen. "Vliegt de Blauwvoet, Storm op zee!". In de linkerhand houdt Albrecht een papierrol met de tekst van een strijdlied.

Op de speelplaats van het Klein Seminarie van Roeselare is in 1980 een herinneringsmonument aan de Groote Stooringe aangebracht in de vorm van drie grote blauwvoeten. Zij symboliseren Guido Gezelle (de vonk), Hugo Verriest (het vuur) en Albrecht Rodenbach (de brand).

Fantasia

Op 26 maart 2022 werd onder grote belangstelling een kunstwerk onthuld dat geïnspireerd is op één van de mooiste gedichten van Albrecht Rodenbach: Fantasia. Het werk is van de hand van Isidoor Goddeeris en is een ode aan de fantasie, de durf en de dromen van jongeren in het heden, het verleden en de toekomst. Het kreeg een prominente plaats op de Munt te Roeselare.

Albrecht Rodenbach – Bio/Iconografie monumenten in het Roeselaarse straatbeeld

  1. Grafmonument door Jules Lagae (1888) op de Stedelijke Begraafplaats Groenestraat
  2. Bronzen standbeeld door Jules Lagae (1909) op het de Coninckplein
  3. Plakket in de gevel van zijn geboortehuis A. Rodenbachstraat 2 (Winkelhuis Tineke)
  4. Het drieblauwvoetenmonument door Cyriel Maertens (1980) op de humanioraspeelplaats van het Klein Seminarie
  5. Bronzen Albrecht Rodenbach aan zijn stenen schrijftafel door Isidoor Goddeeris (2001) op de brouwerij Rodenbachsite in de Spanjestraat.
  6. Rodenbachmonument van Tano Petralia in de Pennoenstraat op het Rodenbachkwartier (1986).
  7. Grafmonument voor blinden en slechtzienden door Isidoor Goddeeris (2012).
  8. Fantasia op de Munt door Isidoor Goddeeris (2022)